De danser smerten væk

Kræftpatienter for nyt mod på livet ved at slippe kroppen løs.

     
 
Foto: Mette Mørk, fra Vejle Amts Folkeblad.

Af Dorthe Holm-Sørensen
Det er tirsdag. Centralt i Vejle mødes mennesker. Denne formiddag kun
kvinder. De smider skoene og varmer op.
Da Annette Uhlemann tænder for musikken, lyder blide trommerytmer og en sprød guitar fra højtalerne. Annette begynder at gå rundt på dansegulvet. Tempoet er rask og taktfast og følger musikkens rytme. Hun holder en trådløs mikrofon i hånden, og imens hun bevæger sig rytmisk rundt på gulvet, messer hun øvelserne ud til deltagerne.
- Lad fødderne bevæge sig. indånding - udånding . giv slip. fødderne passerer bare forbi hinanden. Omkring hinanden. Indånding - udånding. Forbind skuldre og fødder med en usynlig tråd.
Fyld hele rummet ud med bevægelser. Indånding - udånding. Giv lidt mere slip. Få hovedet med. Indånding - udånding.
De 18-20 dansere bevæger sig i takt med musikken og Annette Uhlemanns
stemme. Rummet, lydene, bevægelserne. Det hele smelter sammen til en stemning af frihed, kraft, styrke. Måske er det en overdrivelse at kalde det dans. For i virkeligheden er det bare bevægelse.
Der er ingen indstuderede trin, der skal læres eller koordineres. Der er ingen koreografi. Bare masser af bevægelse.

Smilene på dansernes ansigter begynder at brede sig

Smilene kommer indefra og er så livsbekræftende og smittende som noget. De tror på det, danserne. Tror på helbredelsen. På den sunde kerne i dem selv. På livet.
Alle danserne er kræftramte. De har via Kræftrådgivningen i Vejle Kommune har fået mulighed for at deltage i De 5 Rytmers danselektioner i Danse Quilibrium i Vejle.
Normalt er der en stor spejlvæg i danserummet, men når De 5 Rytmers "elever" danser, er spejlene dækket af noget sandfarvet hør med et stort rødt silkekvadrat midt på. Selv
om kvinderne absolut er både yndefulde og smukke imens de danser og smiler, er spejlene dækket.
Flere bryder sig ikke om, hvad de ser i spejlet. Nogle har tabt håret som følge af kemoterapi og under dansen kan en paryk godt komme til at side skævt eller falde af. Men da alle er i samme båd gør det ikke så meget. - Det var en stor overvindelse for mig at komme her og danse, og det var altafgørende, at alle de andre også er kræftramte, siger Marianne Myrfeld fra Assendrup.
Hun er 45 år og blev opereret for brystkræft for fem år siden. Hun har deltaget i et rehabiliteringsforløb i Vejle Kommune, der hedder "Tilbage til Livet".
- Når man får konstateret kræft ændrer livet sig. Der er et liv før og et liv efter, siger Marianne.
- Vi, der er behandlet for kræft, vil aldrig få det liv vi har haft.
Og det skal vi bare lære at leve med. For selv om man bliver færdigbehandlet, vil man altid have en frygt. Vi har jo mærket pustet i nakken, siger hun.
Også Lisbeth Kordahl Larsen fra Vejle kan mærke dansens gode indflydelse på sin egen krop: - Det løsner fantastisk op, når man danser og man får et øget fokus på, hvad kroppen kan i stedet for at have fokus på, hvad den ikke kan, siger hun.
- Det giver en helt anden oplevelse af kroppen - en næsten spirituel følelse, siger hun.

Lindrer smerter

Lisbeth Kordahl Larsen blev opereret for brystkræft for mange år siden, men har haft en del operationsgener siden: - Det er en lang, lang vej tilbage til livet, siger hun.
Lisbeth, der er 55 år, har bl.a. været tilknyttet en smerteklinik i tre år.
-Jeg spiste mere end 1000 piller om året, men på et tidspunkt tænkte jeg, at det ikke er en god måde at komme af med smerter på. Jeg har oplevet, at dansen lindrer smerter lige så godt som pillerne, men jeg føler bare, at det her er meget sundere og bedre for min krop, siger hun.
Lisbeth kan selv mærke, at der er sket noget i hendes krop, siden hun begyndte at danse: - Jeg har fået mere kropsbevidsthed. Min datter sagde også en dag til mig "Mor, jeg kan se, at der er sket noget, for du vrikker mere med hofterne, når du går", fortæller Lisbeth og griner.
Både Marianne og Lisbeth har oplevet senskader efter kemoterapi og strålebehandling.
- Det viser sig som ekstrem træthed, selv her så mange år efter, og koncentrationsbesvær, siger Marianne. Men begge er enige om, at uanset hvor trætte de har været,
så skulle de bare til dans, fordi det dels lindrer smerter, dels giver en følelse af sundhed og håb for fremtiden: - Jeg elsker at danse, men har ikke gjort det så meget efter jeg blev syg, siger Lisbeth.
Det skal der nu laves om på: - Jeg skal da i hvert fald sørge for at komme mere ud og give den gas, siger hun.

 

De 5 rytmer

De fem rytmer er "flydende", "staccato", "kaos", "lyrisk" og stilhed".
Teorien er, at de fem rytmer bevæger krop og psyke som helhed. Hver rytme rummer sin egen bevægelseskvalitet og sit eget energifelt, i hvilket der er frihed til at bevæge og udtrykke det som øjeblikket viser. De 5 rytmer er en kilde til udtryk, indre healing, livsenergi og naturlig ekstase. En forening af krop og sjæl, frihed og handlekraft.
De 5 rytmer er skabt af en shamanistisk tradition, der ser dans som en kropsforløsende, ekstasefremkaldende og bevidsthedsudvidende teknik.

 

Annette Uhlemann

Danseren og kropsterapeut Annette Uhlemann ved, at bevægelse og dans i fem rytmer hjælper mennesker, som har været ramt af livstruende sygdom. I fire år har hun undervist kvinder, der er opereret for kræft i underlivet, i et specielt rehabiliteringsprojekt på sygehuset i Skejby.
Derudover holder hun foredrag og har været tilknyttet kræftrådgivning i Silkeborg og Vejle Kommuner.
Annette Uhlemann er en af de få i Danmark, der er specialuddannet til at undervise i de fem rytmer.
 



 

Artiklen er skrevet af:
Dorthe Holm-Sørensen
doho@vejleamtsfolkeblad.dk

Foto:
Mette Mørk